Saturday, April 17, 2010

Washington Post label Najib 'pemenang' dapat bertemu Obama

ARKIB UTUSAN MALAYSIA: 15/04/2010

WASHINGTON 15 April — Penulis akhbar Washington Post, Al Kamen menerusi ruangan 'In The Loop' menyifatkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak sebagai 'pemenang' kerana berpeluang bertemu secara empat mata dengan Presiden Amerika, Barrack Obama.

Kamen memberi komen tersebut berdasarkan daripada kalangan 36 ketua kerajaan dari 46 negara yang menyertai Sidang Kemuncak Keselamatan Nuklear, Najib diberi kesempatan berbincang selama 40 minit dengan Obama.

Katanya, itu menggambarkan keistimewaan yang ada pada Perdana Menteri Malaysia yang dapat mengadakan pertemuan dua hala dengan Obama sedangkan permintaan Perdana Menteri Jepun, Yukio Hatoyama untuk bertemu dan berbincang dengan Obama, ditolak.

"Pemenang pada sidang kemuncak minggu ini mudah dikenal pasti. Mereka adalah pemimpin yang mengadakan perbincangan empat mata dengan Obama, satu bukti mengenai prestij dan kedudukan mereka ini,” kata Kamen.

Menurut beliau, Presiden China Hu Jintao yang mengadakan pertemuan 90 minit dengan Obama mendahului senarai itu, diikuti Raja Abdullah dari Jordan, Najib, Presiden Viktor Yanukovich dari Ukraine, Presiden Serzh Sargsian dari Armenia, pemangku Presiden Nigeria Goodluck Jonathan dan Menteri Luar Mesir Ahmed Aboul Gheit.


Kamen berkata, Obama mengadakan beberapa pertemuan dua hala, bermula dengan Perdana Menteri India Manmohan Singh dan berakhir dengan Canselor Jerman Angela Merkel, satu-satu pemimpin dari Kesatuan Eropah yang berbuat demikian.

Pertemuan Najib dengan Obama, yang pertama antara kedua-duanya pada Isnin lalu, berlangsung selama 40 minit sebelum bermulanya sidang kemuncak itu di Pusat Konvensyen Walter E.Washington.

Sementara itu, Najib ketika ditanya mengenai pertemuannya dengan Obama berkata, ia membawa erti yang cukup besar dan penting buat Malaysia.

"Ia bermakna kita dilihat sebagai penting dan Malaysia dilihat sebagai penting,” katanya.

Sambil menjangkakan bahawa hubungan Malaysia dan Amerika Syarikat akan menjadi lebih produktif dan menarik, Najib berharap Malaysia akan terus dibawa berunding oleh pentadbiran Obama. - Bernama

No comments: