Saturday, April 17, 2010

Najib di New York 17 April 2010

NEW YORK 17 April – Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, beliau dan barisan pentadbirannya bersedia membuat apa juga keputusan sukar yang diperlukan negara kerana yakin akan dihargai oleh rakyat, sekalipun wujud tentangan oleh golongan berkepentingan sempit.

Sementara itu, selepas menunaikan sembahyang Jumaat di Pusat Kebudayaan Islam di sini, Perdana Menteri mengadakan siri pertemuan terakhir dengan para peneraju syarikat-syarikat terkemuka AS di hotel kediamannya.

Mereka termasuk Naib Presiden Kanan IBM Global Business Services, Frank Kern yang antara lain memberi taklimat kepadanya bagaimana IBM menyediakan sistem maklumat bagi membantu pasukan polis New York menyediakan laporan serta penilaian jenayah serta menangani keadaan lalu lintas yang sentiasa sesak di kota metropolitan ini.

Sambil memberitahu bahawa pihak IBM akan diminta membuat taklimat lengkap kepada kerajaan di Kuala Lumpur, Najib menjelaskan, rangkaian sistem yang disediakan IBM di New York ini mampu membuat penilaian jangkaan tentang sesuatu bentuk jenayah yang akan berlaku.

Mereka juga dapat membantu membuat ramalan awal tentang apa juga kemungkinan mengenai aliran trafik di New York serta mencadangkan langkah-langkah mengurangkan tekanan kepada sistem lalu lintas seperti mengelakkan kesesakan teruk.

Beliau juga menerima kunjungan Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif News Corp., Rupert Murdoch dan Ketua Pegawai Eksekutif Greenstreet Partners, Steven J. Green.

Murdoch, yang pertama kali ditemuinya, menganggap iklim pelaburan di Malaysia sangat positif dan berkemungkinan akan melawat Malaysia untuk melihat peluang pelaburan baru, jelasnya. – MINGGUAN

No comments: